Blokarten, door Jappie


Je denk bij Blo Karten, aan BloW karten, maar de W blijft achterwege. Een eerste poging was gepland; toen liet de wind ons in de steek. Je moet toch al snel windkrachtje 3 hebben om gezellig voóruit te komen.

4 November was het zover, en de weergoden waren ons dit keer goed gezind ! Het was even zoeken bij Ijmuiderslag, maar verderop – op het strand zagen we een aantal zeiltjes – daar zal het zijn. En vandaar, lopend naar strandtent Beach Inn vonden we alle ca. 15  leden. Gezamenlijk gingen we terug naar de zeiltjes ( in opbouw). Stephan & Angèle hadden hun eigen BloKart mee en konden er alles over vertellen.

Een BloKart is een piepklein driewielertje met een SurfZeil erop. Het is even kruipen, maar dan zit je redelijk gerieflijk onder het zeil. Na enige instructie door Seaside Sports maakten we eerst halfwindse “loepjes” (achtjes) over het strand. Rond twee pilonnen. Gaáf – te ervaren wat het doet als je met het zeil strak in je hand van strak “aan de wind” enigszins van de wind áf-draait. Het zeil pakt dan vol de wind, en je gaat er als de brandweer vandoor. Kicken, gaáf !

De rondjes rond de pilonnen hadden we goed volbracht, dus mochten we een ruimer gedeelte van het strand gebruiken. Leuk om te zien hoe ieder zijn weg zocht. Spannend werd het soms als er iemand récht op je af kwam. Hoe doen we dat ook alweer (voorrangsregels). En als het mij nou beter uit-komt dat ik iemand (op volle snelheid) links passeer. Kan dat dan ook ? Dat leverde (mij) enige benauwde ogenblikken op. Maar de lol was groot !

Gaaf is dit, laag over het zand te vliegen ! En snel dat het gaat. De ene keer zoef je zó over aangespoelde rotzooi, het andere ogenblik sta je stil in het mulle zand. Hoe werkt dat eigenlijk op zo’n strand. ? En kún je “tot het gaatje” gaan. Wat gebeurt er als je met zeil en al “op je bek” gaat, en dat gebeurde. Een heel bijzondere belevenis.  Even alles recht trekken, hoe lig ik er eigenlijk bij, kruip door – sluip door en weer “gaan met die banaan”.

Na zo’n uur verzamelden we ons weer bij de pilonnen. Na een uur trekken aan het zeil ben je ook behoorlijk moe. Handschoenen waren absoluut geen overbodige luxe. We sloten af in de strandtent, waar we genoten van biertjes en uitsmijters. Waarna we stuk voor stuk naar huis keutelden. Met een mooie herinnering aan een fantastische middag.

Bedankt Adrie, voor de (volhardende) organisatie ! Van deze middag heeft Adrie een toffe film gemaakt, die op de ALV wordt gepresenteerd.

Tot de volgende Plus5 activiteit !

Leave a comment