Plus5 kiest het ruime sop.


Op 23 en 24 september had Ben Tänzer voor ons een leuk uitje georganiseerd. Een weekendje zeilen in de omgeving van Muiden met een tjalk. Ben was daar in zijn vrije tijd al regelmatig hulp aan boord en kende het schip dus goed.

De tjalk, genaamd De Verwisseling, is een zgn boltjalk die in 1924 in Sappemeer, Groningen gebouwd. Voor mij had dit een bijzonder tintje, omdat ik vroeger, in mijn lagere school tijd, vaak langs de scheepswerf kwam waar deze is gebouwd. Oorspronkelijk is deze tjalk ingezet voor het vervoer van suikerbieten, zand en aardappelen.

Op de mooie zonnige zaterdagmorgen was ik al vroeg naar Muiden afgereisd. Daar lag de Verwisseling afgemeerd aan de Vecht.

Een groepje was al op vrijdagavond gearriveerd en had dus al een overnachting op het schip achter de rug. Op Araldo na kwam de rest ook op zaterdagmorgen aan. Daar maakten we kennis met onze vrouwelijke schipper, Cockie Schilperoort.

Na het ontbijt werden de trossen los gegooid. Allereerst moest de meer dan 22 meter lange tjalk zorgvuldig door de sluis geloodst worden, wat Cockie uitermate vakkundig deed.

Daarna passeerden we een grote variatie aan, meest zeer fraaie, schepen. Daaronder de Groene Draeck van prinses Beatrix maar ook een half vergane tweemaster. Uiteindelijk passeer je dan het fraaie Muiderslot voordat je het IJmeer opvaart.
Helaas betekende de mooie blauwe lucht een hoge druk gebied met daarbij erg weinig wind. Echt serieus zeilen ging het dus niet worden. Het was vooral rustig voort-dobberen. Maar door het heerlijke weer was het heerlijk vertoeven aan dek. Zo hadden we de tijd om weer eens bij te kletsen. En het gaf Arne en Rosien de mogelijkheid om een (erg) frisse duik in het IJmeer te nemen.

Al dobberend bereikten we het eiland Pampus. Daar hebben we de bunker bezocht en wat gegeten en gedronken.

Omdat er maar geen wind op wilde steken zijn we terug gedobberd naar Muiden waar Ben ons nog even zijn lasso werp-kunsten toonde. De kabel, die om een bolder gegooid moest worden, hing uiteindelijk om de zijspiegel van een rode Volvo. Erg knap gedaan :).

‘S-avonds werd er aan boord gekookt en genoten we allemaal van een heerlijke maaltijd. Na een super gezellige avond werd het tijd om het bed op te zoeken. Hier werd wel een aanspraak gedaan op je atletisch vermogen. De meeste bedden waren namelijk ondergebracht in het oude ruim. En die is, nou…, gokje…, 1.20m hoog.

 

Zondagmorgen zag het weer er heel anders uit. De bewolking lag laag boven Muiden. Wederom was er weinig wind voorspeld. Helaas. Al vroeg arriveerde Araldo om zich bij de groep aan te sluiten.

Sofia, Wouter, Lieuwe en Saskia hadden al andere afspraken die dag. Ze zwaaiden ons bij de sluis nog even uit.

Toen we de Vecht afvoeren werd het al duidelijk dat het IJmeer bedekt zou zijn door de mist. We hebben daarom nog even aangemeerd, om beter zicht af te wachten. Toen er weinig verbetering leek te komen heeft Cockie toch maar besloten om het IJmeer op te gaan. Zo in de dikke mist is dat wel een heel andere ervaring als de dag ervoor. Je hoort wel andere schepen maar het is compleet onduidelijk uit welke richting het geluid komt en hoever ze weg zijn. Met zo’n grote, niet al te wendbare tjalk is het dus goed opletten. Pas in de loop van de middag begon er weer wat meer zicht, en zowaar ook nog een zonnetje te komen. En ja, zo aan het eind zelfs nog wat wind. Nu werd het natuurlijk een uitdaging om de maximum snelheid van het weekend zo hoog mogelijk te maken. Met Cockie’s meesterschap hebben we er uiteindelijk nog 5 knopen er uit kunnen slepen door de zeilen zo optimaal mogelijk te trimmen. Meer zat er niet in.

We hadden graag wat meer wind gewild maar we hebben een heerlijk relaxed en super leuk weekend gehad.

Dank aan Ben voor de organisatie. Dank aan Cockie, Eppo, Albert, Araldo, Martin, Tom en TingYun, Peter, Sofia en Wouter, Ben en Lo, Arne en Rosien, Lieuwe en Saskia voor de gezelligheid.

Meer informatie over ‘de Verwisseling’ kun je vinden op: https://verwisseling.nl/verwisseling/

Groetjes, Henk

Leave a comment